klein werk

De troost van het onbepaalde

Mijn vormentaal is onbepaald. Soms denk ik dat ik meer geïnteresseerd ben in wat aan het beeld voorafgaat, dan in het beeld zelf. Hoe ziet iets eruit wanneer het nog niet volledig uitgekristalliseerd is? Een idee dat aan het ontstaan is? Dan is er nog van alles mogelijk. Het is er wel en tegelijk niet.

Mijn beelden maak ik met behulp van mallen. Het werken met mallen en het hele gietproces vind ik heel goed passen bij mijn thematiek. Omdat het beeld zelf dan tijdelijk verdwijnt, in de mal is het afwezig, een lege ruimte die gevuld moet worden. Daarna verschijnt het beeld weer, getransformeerd in een ander materiaal. De mallen inspireren mij vaak tot nieuwe beelden, het negatief wordt positief en zo kan ik eindeloos verder.

De troost van het onbepaalde. formaat 32 x   22 x 10 cm. siliconenrubber

De troost van het onbepaalde. formaat 32 x 22 x 10 cm. siliconenrubber

De troost van het onbepaalde, siliconenrubber, keramiek of brons, formaat variabel.

  • Show All
  • De troost van het onbepaalde

 

Tekens uit een vergeten alfabet

 

De overgang van niets naar iets

Eerst is er alleen materiaal. Boetseerwas, zacht gemaakt op de verwarming. Ik neem een stukje in mijn hand, kneed het door en draai er een balletje van. Maak het balletje plat, vorm het om tot een ovaal, een kiezelvorm. Met een houten spateltje druk ik gaatjes in de nog warme was, helemaal rondom. Er lijkt iets te ontstaan…

Ik doe het nog eens. De platte kiezel die nu ontstaat heeft een iets andere vorm dan de vorige, en de gaatjes prik ik er net even anders in. Deze is beter, maar waarom?

Ik maak er nog een, en dan nog een. Nu ga ik teveel mijn best doen. Er lijkt een oneindig aantal manieren te bestaan om een platte ronde vorm met gaatjes erin te maken. Ze zijn allemaal gelijk, maar net iets verschillend.

Ik maak er nog een aantal, met steeds minder aandacht. En dan, wanneer de verveling bijna toeslaat, is er iets. Ik weet niet meer precies hoe het gegaan is maar er ligt er één, tussen al die anderen, en die vorm, die is goed.

Het is een teken. Ik vermoed een teken uit een vergeten alfabet.

IMG_0407

Tekens uit een vergeten alfabet, p.u.-rubber, formaat variabel.

  • Show All
  • tekens uit een vergeten alfabet

 

 

Geef een reactie